حسابداری سوپرمارکت
حسابداری سوپرمارکت
جهت آشنایی با حسابداری سوپرمارکت ابتدا به شرح و تعریف کوتاهی از آن خواهیم پرداخت. سوپرمارکتی ها مغازه هایی که در تمام محله ها و کوچه پس کوچه ها هستند نیازهای روزمره و اقلام مصرفی خانواده ها را تامین می کنند . اقلامی چون : شوینده ها ، تنقلات ، لبنیات ، نوشیدنی ها و …
برای راه اندازی سوپرمارکت می تئان محلی اجاره یا خریداری کرد . اما باید در انتخاب محل دقت داشت که در مکان های پر رفت و آمد و با دسترسی آسان باشد. همچنین وسایلی نظیر مانند انواع یخچال های ، می فروشگاهی ، صندوق فروشگاهی ، انواع سبد خرید و … نیاز است .
به طور کلی برآورد هزینه وسایل ، اجناس ، تعداد پرسنل از جمله نکاتی هستند که مغازه داران باید به آنها توجه نمایند . علاوه بر آن باید به مواردی چون انواع مشتری انواع مشتری ، راه های فروش حرفه ای و ایجاد مشتریان وفادار را بررسی کرده باشند .
حسابداری سوپرمارکت از خرید تا فروش
مغازه داران اجناس مورد نیاز خود را از عمده فروشی ها ، مراکز پخش یا مستقیما از خود کارخانه خریداری می کنند . هزینه هایی که طی خرید اتفاق می افتد شامل هزینه حمل ، هزینه ضایعات و هزینه کارمزد می باشد. این هزینه ها در بهای تمام شده کالا موثرند . بعد از تحویل کالاها و چیدمان آن در سوپر مارکت مرحله فروش آغاز می شود . با مراجعه مشتریان به سوپرمارکت و خرید آنها فروش صورت می گیرد .
انواع فروش و تسویه
هنگام فروش کالا که یکی از ارکان حسابداری سوپرمارکت می باشد ، با توجه به نحوه تسویه و پرداخت حالت های مختلفی پیش می آید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم .
- فروش نقدی (cash sale ) : نوعی از فروش است که همزمان با تحویل کالا توسط فروشنده ، خریدار وجه آن را پرداخت می کند . اکثر فروشگاه ها و سوپرمارکت ها ( خرده فروشان ) کالاهای خود را از این طریق به فروش می رسانند .
- فروش نسیه (credit sale) : در این نوع فروش کالا تحویل خریدار می شود ولی پرداخت آن به زمان دیگری موکول می شود . بسیاری از فروشندگان از این روش برای معاملاتی که مبلغ آنها زیاد است استفاده می کنند و به خریداران مهلتی معمولا ۳۰ تا ۹۰ روزه برای پرداخت می دهند .
- فروش اقساطی (installment sale ) : در فروش اقساطی کالا تحویل خریدار می گردد و مبلغ آن در اقساط مساوی یا غیر مساوی و در فواصل زمانی معین دریافت می شود .
- فروش امانی ( buy trust) : در این فروش که معمولا بین دو فروشنده صورت می گیرد کالاهایی به صورت امانت به دیگری تحویل داده می شود و بعد از فروش این کالاها وجه آن پرداخت می شود .
صورتحساب یا فاکتور فروش
صورتحساب فروش معمولا در مورد کالاهای با دوام یا در فروش هایی با مبلغ بالا صادر می شود . اما امروزه با گسترش استفاده از صندوق های فروشگاهی فیش های فروش صادر می شود که حکم همان صورتحساب را دارد و برای کالاها و اقلام جزیی به کار می رود .
چه اطلاعاتی در صورتحساب فروش وجود دارد ؟
در صورتحساب فروش آیتم هایی برای نشان دادن پارامترهای فاکتور وجود دارند که به شرح زیر هستند :
- شماره فاکتور
- تاریخ فاکتور
- نام فروشنده
- نام خریدار
- نوع ، مشخصات ، تعداد و قیمت کالا
- شرایط فروش
- جمع مبلغ فاکتور
حسابداری سوپرمارکت و حساب های مربوطه
طبق توضیحات بالا ۴ حساب برای فروش در نظر گرفته می شود .
- حساب خرید : این حساب ماهیت بدهکار دارد و زمانی که اجناس خریداری می شوند در سیستم ثبت می گردد . حساب مرتبط با آن حساب تخفیفات و برگشت از خرید است که ماهیت بستانکار دارد .
ثبت خرید به صورت زیر است :
حساب خرید بدهکار
حساب بستانکاران تجاری بستانکار
بابت خرید شماره ۳
در صورتی که تخفیف یا برگشتی اتفاق بیفتد به صورت زیر ثبت می زنیم :
حساب بستانکاران تجاری بدهکار
حساب تخفیف خرید / حساب برگشت خرید بستانکار
بابت تخفیف خرید یا مرجوعی کالا
- حساب فروش : حساب فروش ماهیت بستانکار دارد و موقع فروش کالا و اجناس ، بعد از صدور فاکتور در سیستم سند حسابداری آن ثبت می شود .حساب مرتبط با آن حساب تخفیفات و برگشت از فروش است که ماهیت بدهکار دارد . ثبت های مربوطه به صورت زیر است :
حساب بدهکاران تجاری بدهکار
حساب فروش بستانکار
بابت فروش فاکتور ۴
حساب تخفیفات فروش / حساب برگشت از فروش بدهکار
حساب بدهکاران تجاری بستانکار
بابت تخفیف فروش یا مرجوعی کالا
- حساب بدهکاران تجاری در حسابداری سوپر مارکت : این حساب که ماهیت بدهکار دارد به عنوان حساب کل برای تعریف مشتریان استفاده می شود .
- حساب بستانکاران تجاری : حساب بستانکاران بابت حساب کل برای تعریف اشخاص حقیقی و حقوقی است که از آنها خرید می کنیم . این حساب ماهیت بستانکار دارد .
سود و حاشیه سود
در حسابداری سوپرمارکت ، حسابدارها باید حاشیه سود را باید به صورت کلی بررسی کنند . زیرا کالاهایی که ارائه می دهند چزو اقلام مصرفی کوچک دسته بندی می شود و ممکن است هر کالا به خودی خود سود کمی داشته باشد .
طبق ابلاغیه اصناف و اتاق بازرگانی سود برای این صنف ۱۲% در نظر گرفته شده است . به طور کلی کالاهای اساسی ( مانند برنج ، روغن ، رب ، حبوبات ) حاشیه سود ۵% ، لبنیات ۸% ، کالاهای سلولوزی ۳۰% دارند . شاید این درصد پایین برای هر گروه کالا در نگاه اول چندان خوشایند نباشد اما چون گردش کالا و تعداد فروش در سوپرمارکت ها بالاست سود این مجموعه ها به طور کلی و در مجموع چشمگیر خواهد بود .
برای ثبت سود در سیستم حسابداری سوپرمارکت ها از حساب سود و زیان استفاده می کنیم .
نرم افزارهای حسابداری و حسابداری سوپرمارکت
نرم افزارهای حسابداری امور مالی مانند ثبت و تهیه گزارش را برای حسابداران آسان نموده اند . نرم افزار حسابداری بازرگانی پاد در صنف سوپرمارکت ها با کاربردی آسان ، تمام منوهای لازم را برای کاربران فراهم کرده است . در منوی خرید و فروش تمام موارد مورد نیاز و ذکر شده در قسمت های قبلی مقاله که برای صدور فاکتورهای خرید و فروش نیاز است را در خود گنجاده است . ثبت فاکتور خرید و فروش ، ثبت اطلاعات فاکتور ، ثبت هزینه های هر فاکتور ، ثبت شرح اضافی در فاکترو ، چاپ به صورت دلخواه و با لوگوی سوپرمارکت ، از جمله مواردی است که در این منو وجود دارد . همچنین این نرم افزار به طور یکپارچه بعد از ثبت فاکتور سند حسابداری مربوطه را نیز به طور خودکار صادر می نماید . گزارشاتی نیز از قبیل گزارش فاکتور فروش و خرید ، گزارش فاکتور فروش و فاکتور خرید ، گزارش فاکتور بر اساس شخص فاکتور ، گزارش کاردکس کالا ، گزارشات انباری و موجودی های تعدادی و ریالی از جمله مهمترین گزارشات این نرم افزار می باشند .
نرم افزار حسابداری سوپرمارکت قابل استفاده در تمامی فروشگاه های بزرگ و کوچک و سوپر مارکت ها می باشد.
برای مشاهده ویدئوهای مربوط به نرم افزار حسابداری بازرگانی ( سوپرمارکت ها ) می توانید به کانال آپارات پاد مراجعه نمایید .
فروشگاه اینترنتی (وبسایت فروشگاهی) پاد با قابلیت یکپارچگی کامل با نرم افزار حسابداری پاد ، برای بیشتر اصناف و مشاغل مناسب می باشد. در واقع امروزه صاحبان کسب و کار علاوه بر سیستم مدیریت مالی به سیستم فروش محیطی و مجازی جهت افزایش سود و حذف واسطه نیازمند هستند تا علاوه بر بهبود امتیاز فروشگاه […]
نرم افزار ویندوزی و اندرویدی: گروه نرم افزار حسابداری پاد با تلاش فراوان توسط واحد تحقیق و توسعه و همچنین نیاز سنجی بازار حسابداری اقدام به تولید و ارائه سیستم های مالی خود نموده است که در نسخه های مختلف با امکانات متعدد ، طبق آخرین استاندارد های حسابداری طراحی شده اند. در این راستا […]